Alergia pokarmowa u dzieci i dorosłych

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
admin. med.

Alergia pokarmowa u dzieci i dorosłych

Post autor: admin. med. »

Alergia pokarmowa u dzieci i dorosłych - co z tą pszenicą ?
Alergia pokarmowa to zespół zjawisk klinicznych, narządowych i układowych powstałych w organizmie człowieka, które są wynikiem nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej ustroju na spożycie pokarmów.Istnieją główne cztery klasy białek nasion pszenicy: albuminy, globuliny, gluteniny i gliadyna.

Główną przyczyną dolegliwości rozpoznawanych jako alergia na pszenicę wziewną lub kontaktową są albuminy i globuliny. Manifestacja kliniczna alergii na pszenicę zależy od mechanizmu patogenetycznego – reakcje IgE zależne, IgE niezależne mieszane – alergia powietrznopochodna, alergia pokarmowa, WDEiA, pokrzywka kontaktowa. W różnicowaniu alergii na pszenicę z chorobą trzewną ważna jest manifestacja kliniczna i wyniki badań dodatkowych.

W leczeniu eliminuje się produkty zbożowe (pokarm „bezglutenowy” nie oznacza bezpszennej). Najbardziej pełnowartościowy produkt zastępczy dla pszenicy to orkisz, dobrze tolerowane są inne rodzaje zbóż jak żyto, jęczmień i gryka, które też można stosować zastępczo
prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka - Szaflarska - Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii Collegium Medicum im. L. Rydgiera w Bydgoszczy

źródło: medumedu.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post