Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa

Profilaktyką, choroby żeńskiego układu płciowego, zaburzenia miesiączkowania, antykoncepcja hormonalna, mechaniczna, naturalna, ciąża, niepłodność, nowotwory narządów rodnych, porady intymne
Asystentka

Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa

Post autor: Asystentka »

Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzyko wystąpienia świszczącego oddechu lub astmy u ich potomstwa (badanie COPSAC)?
Opracował lek. Maciej Kołodziej
Konsultowała prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska

Skróty: AZS – atopowe zapalenie skóry, CI* – przedział ufności, DHA – kwas dokozaheksaenowy, EPA – kwas eikozapentaenowy, HR* – hazard względny, NNT* – number needed to treat, OR* – iloraz szans, RCT – badanie z randomizacją

* Kryteria wyboru badań, opis procesu kwalifikacji oraz słownik podstawowych pojęć używanych w opisie badań klinicznych znajdują się na stronie internetowej Medycyny Praktycznej w zakładce Artykuły (mp.pl/artykuly/slownik).

Metodyka: RCT, podwójnie ślepa próba, analiza ITT, okres obserwacji wynosił 3–5 lat
Populacja: 736 ciężarnych oraz 695 dzieci (51,1% chłopcy)
Interwencja: kwasy omega-3 (olej rybi – 55% EPA oraz 37% DHA) w dawce 2,4 g/24 h od 24. tygodnia ciąży do 1. tygodnia po urodzeniu dziecka
Kontrola: placebo (oliwa z oliwek – 72% kwasu oleinowego i 12% kwasu linolowego)
Wyniki: W ciągu 3–5 lat obserwacji w grupie dzieci, których matki w czasie ciąży otrzymywały suplementację kwasów omega-3, w porównaniu z dziećmi, których matki otrzymywały placebo, stwierdzono:

mniejsze o 31% ryzyko przewlekłego świszczącego oddechu lub astmy (16,9 vs 23,7%; HR: 0,69 [95% CI: 0,49–0,97]; NNT**: 15 [95% CI: 8–96])
mniejsze o 25% ryzyko wystąpienia zakażeń dolnych dróg oddechowych (zapalenie płuc lub zapalenie oskrzelików rozpoznane na podstawie objawów klinicznych) – 31,7 vs 39,1%; HR: 0,75 (95% CI: 0,58–0,98); NNT**: 13 (95% CI: 7–293)
podobne ryzyko zaostrzeń astmy – 8,5 vs 8,5%; HR: 1,00 (95% CI: 0,60–1,67)
podobne ryzyko AZS – 33,0 vs 28,3%; HR: 1,19 (95% CI: 0,89–1,57)
podobne ryzyko alergii (na podstawie punktowych testów skórnych lub wystąpienia swoistych przeciwciał klasy IgE przeciwko różnym alergenom) – 8,7 vs 6,6%; OR: 1,34 (95% CI: 0,76–2,37)
podobne ryzyko alergicznego zapalenia spojówek
10,2 vs 14%; OR: 0,7 (95% CI: 0,43–1,12).

W analizie przeprowadzonej w podgrupach największy wpływ suplementacji kwasów omega-3 na zmniejszenie ryzyka wystąpienia przewlekłego świszczącego oddechu lub astmy odnotowano u dzieci, których matki miały najmniejsze stężenie kwasów omega-3 we krwi (1/3 badanej populacji z najmniejszym stężeniami kwasów omega-3) przed rozpoczęciem badania – 17,5 vs 34,1%; HR: 0,46 (95% CI: 0,25–0,83).
Wnioski: Podawanie długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ciężarnym w trzecim trymestrze ciąży zmniejszało ryzyko wystąpienia epizodów przewlekłego świszczącego oddechu lub astmy oraz zakażeń dolnych dróg oddechowych u ich dzieci.
Komentarz

prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

prof. dr hab. n. med. Piotr Socha
Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
Co już wiadomo na ten temat?

Kwasy tłuszczowe omega-3, a zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), wykazują działania przeciwzapalne poprzez hamowanie tworzenia prozapalnych leukotrienów i prostaglandyn. Stąd wynika zainteresowanie ich zastosowaniem w leczeniu chorób zapalnych, infekcyjnych oraz alergicznych. Szczególnie ciekawa jest hipoteza o korzystnym wpływie kwasów omega-3 w okresie ciąży na rozwój alergii, w tym głównie astmy oskrzelowej u potomstwa. Przeprowadzone badania dotyczące suplementacji kwasów omega-3 u ciężarnych podsumowano w 2 przeglądach systematycznych, zaznaczając ich istotne ograniczenia metodologiczne.1,2
Czego jeszcze nie wiadomo?

Opublikowany w 2016 roku przegląd systematyczny 10 badań obserwacyjnych oraz 5 badań z randomizacją sugerował korzystny wpływ kwasów omega-3 podawanych kobietom w ciąży na ryzyko rozwoju alergii, chociaż takiego efektu nie obserwowano w przypadku astmy (być może ze względu na zbyt młody wiek dzieci [1.–3. rż.], w którym przeprowadzono ocenę).2
Co nowego wnosi badanie?

Podawanie oleju rybiego w bardzo dużej dawce (2,4 g kwasów omega-3/24 h – dawka nawet 20-krotnie przekraczająca dzienne spożycie kwasów omega-3 w większości krajów) w ostatnim trymestrze ciąży, w porównaniu z placebo, spowodowało zmniejszenie o 31% ryzyka wystąpienia przewlekłego świszczącego oddechu lub objawów astmy oraz zakażeń dolnych dróg oddechowych (zapalenia płuc i oskrzelików) u dzieci. Największy efekt (zmniejszenie ryzyka o 54%) obserwowano w podgrupie kobiet z wyjściowo małym stężeniem kwasów omega-3. Podawanie oleju rybiego nie miało natomiast wpływu na ryzyko wystąpienia wyprysku i sensytyzacji alergicznej.
Czy wyniki badania są wiarygodne?

Badanie jest wiarygodne metodologicznie. Przeprowadził je doświadczony zespół, od lat zajmujący się kwasami omega-3. Uwagę zwraca liczebność badanej populacji i odsetek dzieci, które ukończyły badanie, odpowiednie utajnienie przydziału do grup oraz scentralizowany i ujednolicony system oceny klinicznej. Badanie było finansowane ze środków publicznych, bez udziału firm produkujących kwasy omega-3.
Jakie jest znaczenie wyników badania dla praktyki klinicznej?

W Polsce spożycie ryb, a tym samym kwasów omega-3, jest niedostateczne. Zgodnie z aktualnymi polskimi zaleceniami, w przypadku małego spożycia ryb i innych źródeł DHA, ciężarne powinny spożywać codziennie minimum 200 mg DHA, ale zalecane spożycie może być nawet 2–3 razy większe. Czy należy zmienić dotychczasową praktykę?
Badanie stanowi rzetelny dowód korzystnego wpływu suplementacji oleju rybiego u ciężarnych w ostatnim trymestrze ciąży na ryzyko wystąpienia astmy oskrzelowej u ich dzieci, ale stawia też wiele pytań. W badaniu zastosowano bardzo dużą dawkę kwasów omega-3. Czy mniejsza dawka byłaby równie skuteczna? Efekt był większy w grupie matek ze zmniejszonym stężeniem kwasów omega-3 w okresie przed włączeniem do badania (w wyniku ich ograniczonego spożycia lub obecności genotypu FADS związanego z małym stężeniem we krwi kwasów omega-3). Czy kwasy omega-3 należy podawać w bardzo dużych dawkach wszystkim ciężarnym, czy tylko wybranym grupom? Czy biorąc pod uwagę małe stężenie kwasów omega-3 w populacji polskiej można się spodziewać lepszego efektu? Czy podawanie bardzo dużych dawek kwasów omega-3 jest bezpieczne?
W nauce konieczna jest powtarzalność wyników. Wyniki aktualnie dostępnych badań dotyczących zależności między spożyciem kwasów omega-3 a ryzykiem rozwoju astmy nie są spójne, a komentowane badanie jest pierwszym, w którym tak jednoznacznie wykazano korzystny efekt dużej dawki kwasów omega-3. W komentarzach do badania pojawiły się sugestie, że należy je powtórzyć w populacjach innych niż duńska, tym bardziej że występowanie chorób alergicznych zależy od wielu innych czynników. Czas pokaże, czy towarzystwa naukowe zmienią swoje wytyczne dotyczące suplementacji kwasów omega-3 u ciężarnych w celu zmniejszenia ryzyka astmy u ich potomstwa.
jagomala
Użytkownicy
Posty: 62
Rejestracja: 2 sie 2017, o 18:30

Re: Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzy

Post autor: jagomala »

Lubię czytać Wasze wpisy, są bardzo rzetelne. Ostatnio czytałam też inne badanie, w którym była mowa o tym, że nawet jedząc dużo ryb, i tak nie dostarczymy organizmowi tyle kwasów omega, ile potrzeba. Szczególnie w ciąży. Dlatego pewnie teraz lekarze każdej ciężarnej kobiecie zalecają suplement. A najlepiej taki, żeby jeszcze w jednej tabletce był magnez i jod.
groszka
Użytkownicy
Posty: 80
Rejestracja: 1 sie 2017, o 21:48

Re: Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzy

Post autor: groszka »

tak kwasy omega a szczególnie dha są bardzo ważne w ciązy, bo wplywaja na odpornośc, wzrok, rozwój mózgu, magnez też się przydaje bo mniejsza ryzyko przedwczesnych skurczów, ja brałam mamadha premiu, wszystkie potrzebne witaminy miałam w 1 tabletce
fiftusiek
Użytkownicy
Posty: 16
Rejestracja: 22 mar 2017, o 14:31

Re: Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa

Post autor: fiftusiek »

Polecam witaminy dla osób ciężarnych MamaDHA posiadające wszystkie niezbędne minerały dla kobiet jak i dla potomstwa. Witaminy mamaDHA brałam podczas 2 ciąż i biorę je również teraz podczas 3 ciąży i polecam.
jagomala
Użytkownicy
Posty: 62
Rejestracja: 2 sie 2017, o 18:30

Re: Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa

Post autor: jagomala »

Też uważam, że tabletki, o których mówisz są dobre. A z suplementacją w ogóle to jest tak, że i tak najlepiej poradzić się swojego lekarza prowadzącego, bo nie ma co na własną rękę nic łykać. On pewnie zleci badania i dokładnie powie co i jak.
groszka
Użytkownicy
Posty: 80
Rejestracja: 1 sie 2017, o 21:48

Re: Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa

Post autor: groszka »

Kwasy omega 3 to między innymi DHA, które wpływa na rozwój mózgu, wzroku, zmniejsza ryzyko alergii a u kobiety zmniejsza szanse na stan przerzucawkowy, żeby zalecaną dawkę dha codzienną przjąć trzeba jęść dzień w dzień 27 jajek albo ze 3 puszki tuńczyka, dla mnie niewykonalne dlatego ciesze się ze akurat w mamadha miałam ten składnik i nie musiałam ię martwić ze maluszkowi zabranie czegos
jagomala
Użytkownicy
Posty: 62
Rejestracja: 2 sie 2017, o 18:30

Re: Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa

Post autor: jagomala »

no właśnie o to też chodzi :) lepiej te wszystkie składniki mieć w jednej tabletce, a właściwie w dwóch, bo tyle standardowo się bierze tabletek mama dha premium z rana. no i też warto pamiętać, że metabolizm w ciąży nie działa tak, jak przed ciążą i to też trzeba kontrolować.
Betka
Użytkownicy
Posty: 28
Rejestracja: 22 kwie 2019, o 22:20

Re: Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa

Post autor: Betka »

Ja czasem sięgałam po kwasy omega3 szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale jak zaszłam w ciążę, to doczytałam, że warto suplementować przez cały jej okres. Zawsze miałam problem z tym rybim posmakiem, ale zaczęłam stosować Naturell Omega-3 1000, po którym zupełnie nie czuję tego smaku.
jagomala
Użytkownicy
Posty: 62
Rejestracja: 2 sie 2017, o 18:30

Re: Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa

Post autor: jagomala »

No widzisz, a ja oprócz mama dha premium to nie brałam już nic. Nawet żelaza nie musiałam dodatkowo przyjmować w trzecim trymestrze. Ale też jadłam bardzo dużo ryb, kasz, ryżu i ogólnie warzyw i owoców, więc te kwasy omega miałam dostarczane.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post