[Film] Czy trzeba zakwaszać żołądek? VLOG

Choroby układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, wątroby, trzustka, dróg żółciowych, odbytu)
Asystentka

[Film] Czy trzeba zakwaszać żołądek? VLOG

Post autor: Asystentka »

W medycynie akademickiej terminologia „zakwaszenie” żołądka nie występuje. Możemy jednak mówić o prawidłowej czynności wydzielniczej błony śluzowej żołądka i pH soku żołądkowego. Kwas solny w żołądku jest niezbędny do wchłaniania żelaza i witaminy B12 oraz ochrony przed mikroorganizmami połykanymi razem z pokarmem, stanowiąc element nieswoistej i humoralnej odporności.

Mity na temat „zakwaszenia” żołądka:

1. Prawidłowe zakwaszenie żołądka zapobiega przedostawaniu się kwasu solnego do przełyku i wystąpieniu choroby refluksowej, ponieważ uszczelnia dolny zwieracz przełyku. FAKT: Nawet u ludzi z prawidłowym wydzielaniem żołądkowym, stwierdzonym w pH-metrii soku żołądkowego lub za pomocą sondy, obserwuje się często GERD. Przykładem jest zespół Zollingera-Ellisona, gdzie silne „zakwaszenie” żołądka nie zapobiega masywnym owrzodzeniom przełyku i żołądka, wywołanym przez sok żołądkowy.

2. Niedokwaszenie żołądka powoduje, że białka nie są trawione FAKT: do trawienia białek wystarcza trypsyna i chymotrypsyna, trawienie może zachodzić w pH zasadowym w XII-cy i dalej w jelicie cienkim, bez względu na czynność wydzielniczą żołądka. U ludzi przyjmujących przewlekle IPP oraz po gastrektomii nie stwierdza się zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu białek, tłuszczów i węglowodanów, o ile czynność zewnątrzwydzielnicza trzustki jest zachowana.

3. Niestrawione białka są wchłaniane i powodują choroby zapalne i autoimmunologiczne. FAKT: niestrawione białka z reguły nie są wchłaniane, ponieważ mają zbyt dużą masę cząsteczkową. Codziennie z pożywieniem dostarczamy jednak lektyny, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym i są w niezmienionej postaci wchłaniane. U większości, bo u 99% populacji nie prowadzi to do negatywnych skutków zdrowotnych, ponieważ posiadamy mechanizmy chroniące przed rozwojem zapalenia i autoagresji, takie jak tolerancja immunologiczna oraz inhibitory składowych układu dopełniacza. U części ludzi lektyny powodują choroby, co jest z reguły związane z nieprawidłową tolerancją immunologiczną oraz predyspozycją genetyczną.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post