W ostatnich latach zwraca się większą uwagę na to, jak ważną rolę odgrywa żywność i sposób żywienia w procesie farmakoterapii.Wykazano, że wiele powikłań farmakoterapii związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Oceniono, że interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.
Działanie większości leków podanych pacjentowi zależy od bardzo wielu czynników. Wiąże się ono w dużym stopniu z uwalnianiem leku z tabletek lub kapsułek, z jego wchłanianiem, transportem, dystrybucją oraz wydalaniem leku i jego metabolitów z organizmu. Niezmiernie ważne są także przemiany biochemiczne jakim lek podlega w organizmie. Zakres i szybkość tych przemian warunkują, jaka będzie aktywność biologiczna powstałych metabolitów leku oraz jaki będzie czas i skuteczność jego działania.
Większość składników naszej diety (takich jak: białko, tłuszcze, błonnik, flawonoidy , furanokumaryny, składniki mineralne witaminy, kofeina, tyramina i inne) może modyfikować praktycznie każdy etap farmakokinetyki leku, tj. wchłanianie i biodostępność oraz metabolizm i jego wydalanie. Większość poznanych dotychczas interakcji pomiędzy żywnością a lekami wiąże się z wchłanianiem leku, jego przemianami biochemicznymi w organizmie, głównie w wątrobie i jelitach, oraz jego wydalaniem. Czasami dochodzi także do synergicznego działania leku i składników żywności, przy czym siła działania leku może ulec zwielokrotnieniu. Tabela 1 przedstawia możliwe mechanizmy i skutki interakcji.Ryc.1 przedstawia przykłady interakcji pomiędzy składnikami żywości a lekami.
Wiele leków przyjmowanych przewlekle może również wpływać na wchłanianie i trawienie różnych składników pokarmowych oraz pogarszać stan odżywienia.
Przykłady możliwych interakcji pomiędzy składnikami żywności a lekami
Wpływ składników żywności na zmniejszenie wchłaniania leku:
Błonnik pokarmowy - Leki antydepresyjne (np. Amitryptylina)
Błonnik pokarmowy - Naparstnica (np. Digoxin, Bemecor)
Wapń (Mleko, produkty mleczne) - Tetracyklina, fluorochinolony
Wpływ składników żywności na zwiększenie wchłaniania leku:
Tłuszcz pokarmowy - Preparaty teofiliny (np. Euphyllin)
Wpływ składników żywności na metabolizm leku:
Flawonoidy, furanokumaryny - Blokery kanału wapniowego (np. Nitrendypina)
(Sok grejpfrutowy)
Flawonoidy, furanokumaryny - Lowastatyna
(Sok grejpfrutowy)
Tyramina - Inhibitory MAO (np. phenelzyna
isoniazyd, furazolidon)
(Sery dojrzewające, kiełbasy typu salami, przejrzałe owoce)
Synergiczne działanie składników żywności i leków:
Kofeina (kawa, napoje typu cola, - Preparaty teofiliny (np. Euphyllin)
napoje energetyzujące)
Zalecenia:
Aby uniknąć interakcji pomiędzy lekiem a żywnością, STARAJ SIĘ PRZESTRZEGAĆ następujących ZASAD:
1. Zawsze czytaj ulotkę dołączoną do leku. Jeśli czegoś nie rozumiesz, zapytaj lekarza lub farmaceutę.
2. Popijaj leki wodą (pełną szklanką). Herbata, kawa, mleko mogą zmniejszać wchłanianie leku. Sok grejpfrutowy zaburza metabolizm leku w organizmie.
3. Nie mieszaj leku z posiłkiem ani nie zażywaj go tuż przed, w trakcie lub tuż po jedzeniu (chyba że zaleci to lekarz), ponieważ może to zmienić działanie leku.
4. Nie mieszaj w gorącym napoju leku, gdyż wysoka temperatura może zmniejszyć jego skuteczność.
5. Jeśli posiłek zaburza działanie leku, najlepiej jest go zażyć 1-2 godz. przed lub 2 godz. po posiłku.
6. Nie zażywaj preparatów witaminowo-mineralnych w tym samym czasie co leki, ponieważ mogą one zaburzać ich wchłanianie.
7. Nigdy nie zażywaj leków razem z napojami alkoholowymi.
Interakcje leków z żywnością
Re: Interakcje leków z żywnością
Świetnie opisane, dziękuję za artykuł i teraz będę wiedział czego unikać.
Dodatkowe interakcje o których nawet nie mieliście pojęcia są też tu: [mod]
Warto dbać o to, co się z czym je!
Dodatkowe interakcje o których nawet nie mieliście pojęcia są też tu: [mod]
Warto dbać o to, co się z czym je!
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Interakcje leków Stimuloton/Nobaxin
autor: marusieczek » 30 wrz 2017, o 14:36 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1512 Odsłony
-
Ostatni post autor: marusieczek
30 wrz 2017, o 14:36
-
-
-
Interakcje leków i preparatów ziołowych
autor: Asystentka » 18 lut 2017, o 11:10 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1269 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
18 lut 2017, o 11:10
-
-
-
Interakcje stosowanych leków z tym co jemy
autor: admin. med. » 13 maja 2016, o 08:31 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1419 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
13 maja 2016, o 08:31
-
-
-
Działania uboczne i interakcje leków stosowanych w terapii p
autor: Asystentka » 14 sty 2017, o 19:51 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1426 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
14 sty 2017, o 19:51
-