Wpływ kolejności spożycia składników odżywczych na poposiłkowe wartości glukozy i insuliny u osób chorych na cukrzycę typu 2
Paulina Augustyn – mgr dietetyki klinicznej
Dietclinic, Szczawno Zdrój
Dieta osób chorujących na cukrzycę ma szczególne znaczenie. W celu optymalizacji leczenia ważne jest utrzymanie wartości glikemii w normie, zwłaszcza zachowanie prawidłowego stężenia glukozy po posiłkach, ponieważ skoki jej stężenia we krwi mają działanie proaterogenne. W efekcie hiperglikemia poposiłkowa zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań makronaczyniowych cukrzycowych, zwiększając ryzyko choroby niedokrwiennej serca i w konsekwencji prowadząc do przedwczesnego zgonu.
Na wartość glikemii poposiłkowej największy wpływ wywierają węglowodany. Dlatego też szczególnie ważne jest, aby diabetyk zwracał uwagę na jakość spożywanych węglowodanów oraz kontrolował ich ilość w całej diecie i w poszczególnych posiłkach.
Celem badania opublikowanego w Diabetes Care była ocena wpływu kolejności spożycia składników odżywczych w posiłku w typowej diecie w krajach zachodnich na poposiłkowe wartości glukozy i insuliny u osób chorych na cukrzycę typu 2. Badanie miało charakter pilotażowy. Przebadano 11 pacjentów z nadwagą/otyłością chorujących na cukrzycę typu 2 i przyjmujących metforminę.
Diabetykom uczestniczącym w badaniu oznaczono stężenie glukozy na czczo po 12-godzinnej przerwie nocnej, od ostatniego posiłku. Następnie pacjenci spożywali izokaloryczny posiłek zawierający 628 kcal, w tym 55 g białka, 68 g węglowodanów i 16 g tłuszczu. Zestaw posiłku charakterystyczny był dla diety zachodniej, w jego skład wchodziły: chleb ciabatta, sok pomarańczowy, filet z piersi kurczaka, sałatka z sałaty i pomidorów z niskotłuszczowym dressingiem oraz gotowane na parze brokuły z masłem.
W pierwszym dniu badania uczestnicy spożywali jako pierwsze węglowodany (chleb ciabatta i sok pomarańczowy), 15 minut później –- białka, warzywa i tłuszcze (filet z kurczaka, sałatka i brokuły z masłem).
Eksperyment powtórzono następnie tydzień później, ale tym razem kolejność jedzenia składników odżywczych była odwrócona – białka, tłuszcze i warzywa spożywane były jako pierwsze, 15 minut później badani zjadali węglowodany. Stężenie glukozy i insuliny we krwi było sprawdzane u uczestników w 30., 60. i 120. minucie po posiłku.
Wyniki
Jeśli warzywa i białka były spożywane przed węglowodanami, stężenie glukozy u pacjentów było o 29%, 37% i 17% mniejsze w 30., 60. i 120.minucie w porównaniu z węglowodanami spożytymi w pierwszej kolejności. Obszar pod krzywą cukrową był o 73% mniejszy, gdy warzywa i białka były jedzone jako pierwsze w porównaniu z węglowodanami zjadanymi przed warzywami i białkiem. Ponadto zaobserowano znacznie mniejsze poposiłkowe stężenia insuliny, gdy uczestnicy jedli w pierwszej kolejności warzywa i białka.
Wnioski
W tym pilotażowym badaniu zaobserowano, że sekwencja czasowa spożycia węglowodanów w trakcie posiłku ma znaczący wpływ na stężenie glukozy poposiłkowej oraz wyrzuty insuliny. Autorzy sugerują, ze taki wzór posiłku może poprawić wrażliwość na insulinę.
Ze względu na to, że wyniki pochodzą z badania pilotażowego na bardzo małej grupie, wymagana jest konntynuacja pracy i dalsza obserwacja. Jednak na podstawie doniesień wstępnych można stwierdzić, że pacjenci chorzy na cukrzycę typu 2 mogą dokonać prostych zmian w żywieniu, aby zmniejszyć stężenie glukozy we krwi przez cały dzień i zmniejszyć stężenie insuliny, co może mieć potencjalnie długotrwały, pozytywny wpływ na ich zdrowie.
Powyższe informacje stanowią doniesienia wstępne.
Kolejność składników odżywczych u chorych na cukrzycę typu 2
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2
autor: Asystentka » 7 gru 2016, o 09:11 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1016 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 gru 2016, o 09:11
-
-
-
Insulina doustna dla chorych na cukrzycę typu 2
autor: admin. med. » 2 lip 2016, o 14:52 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1110 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
2 lip 2016, o 14:52
-
-
-
Ryzyko wystąpienia padaczki u chorych na cukrzycę typu 1
autor: Asystentka » 16 lut 2017, o 08:19 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1037 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
16 lut 2017, o 08:19
-
-
-
U chorych na cukrzycę typu 2 można wcześniej wykrywać raka t
autor: admin. med. » 19 wrz 2016, o 08:24 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1032 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
19 wrz 2016, o 08:24
-
-
-
Jak nauczyć chorych na cukrzycę typu 1 liczenia wymienników węglowodanowych
autor: admin. med. » 22 kwie 2016, o 08:41 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1088 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
22 kwie 2016, o 08:41
-