Metabolizm żelaza we wczesnej ciąży a ryzyko rozwoju cukrzyc

Profilaktyką, choroby żeńskiego układu płciowego, zaburzenia miesiączkowania, antykoncepcja hormonalna, mechaniczna, naturalna, ciąża, niepłodność, nowotwory narządów rodnych, porady intymne
Asystentka

Metabolizm żelaza we wczesnej ciąży a ryzyko rozwoju cukrzyc

Post autor: Asystentka »

Metabolizm żelaza we wczesnej ciąży a ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej
lek. Dorota Godawska
Centrum Leczenia Cukrzycy "Insumed" Kraków
Na podst.: Rawal Sh., Hinkle S.N., Bao W. i wsp.: A longitudinal study of iron status during pregnancy and risk of gestational diabetes: findings from a prospective, multiracial cohort. Diabetologia 2017; 60: 249–257 doi: 10.1007/s00125–016–4149–3

Kobiety ciężarne szczególnie narażone są na niedobór żelaza i związane z tym niekorzystne następstwa, dlatego powszechnie zaleca się suplementację żelaza od początku ciąży. Wiadomo też, że nadmierne magazynowanie żelaza w organizmie zaburza gospodarkę węglowodanową i zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u nieciężarnych kobiet.
Czy nadmiar żelaza sprzyja rozwojowi cukrzycy ciążowej (GDM)?

W kilku ośrodkach klinicznych USA obserwowano ciężarne, którym w trakcie ciąży pobierano markery gospodarki żelazowej: ferrytynę, rozpuszczalny receptor transferryny (soluble transferrin receptor – sTfR) i hepcydynę. Ponieważ stężenia ferrytyny i sTfR mogą zwiększać się również w stanach zapalnych, oznaczano również stężenie białka C-reaktywnego (C-reactive protein – CRP). Wśród ciężarnych, u których zdiagnozowano GDM po 23. tygodniu ciąży, wybrano 107 kobiet, którym losowo przydzielono po 2 kobiety ciężarne bez cukrzycy ciążowej, dobrane pod względem rasy, wieku (+/- 2 lata), tygodnia ciąży, w którym wykonano badania (+/- 2 tygodnie).

Łącznie w badaniu kliniczno-kontrolnym poddano analizie wyniki badań 321 kobiet, uzyskując następujące wnioski:
– potwierdzenie znanego faktu, że im większe BMI przed ciążą, tym większe ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej,
– w 10.–14. tygodniu ciąży większe stężenie ferrytyny wiązało się z większym ryzykiem rozwoju GDM (średnie stężenie w grupie kobiet z cukrzycą ciążową 143,2 pmol/l vs 118,7 pmol/l w grupie kontrolnej, p=0,04),
– w 15.–26. tygodniu ciąży stężenie ferrytyny (średnie stężenie w grupie kobiet z cukrzycą ciążową 94,5 pmol/l vs 78,1 pmol/l w grupie kontrolnej, p=0,007) oraz hepcydyny (średnie stężenie w grupie kobiet z GDM 6,4 ng/ml vs 5,5 ng/ml w grupie kontrolnej, p=0,02) było istotnie statystycznie większe u kobiet z późniejszą cukrzycą ciążową,
– stężenie sTfR nie różniło się istotnie pomiędzy grupami, ale stosunek sTfR do ferrytyny (wskaźnik sTfR/ferrytyna) był obniżony u kobiet z GDM w 10.–14. oraz w 15.–26. tygodniu ciąży,
– większość (ponad 80%) badanych kobiet przyjmowała preparaty żelaza w różnych postaciach, jednak ich stosowanie nie miało istotnego wpływu na stwierdzone zależności pomiędzy markerami gospodarki żelaza a ryzykiem rozwoju cukrzycy ciążowej.
Podsumowanie

Większe stężenie ferrytyny i hepcydyny oraz niższy wskaźnik sTfR/ferrytyna zwłaszcza w II trymestrze ciąży zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej, również po skorygowaniu względem stężenia CRP.

Konieczne są dalsze badania określające wpływ suplementacji żelaza podczas ciąży na ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej i zweryfikowanie zaleceń stosowania preparatów żelaza w czasie ciąży.
źródło: mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post