Nudności. Jak spożywać posiłki, jak się żywić

Choroby układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, wątroby, trzustka, dróg żółciowych, odbytu)
admin. med.

Nudności. Jak spożywać posiłki, jak się żywić

Post autor: admin. med. »

Żywienie przy nudnościach

Nudności często towarzyszą różnym schorzeniom układu pokarmowego lub są wynikiem prowadzonego leczenia. Uczucie nudności sprawia, że chora osoba unika spożywania pokarmów, co prowadzi do osłabienia organizmu. Co robić, aby uniknąć tych dolegliwości?

Przyczyny nudności

Nudności często występują z biegunką, bólami głowy, gorączką, utratą apetytu. Mogą być spowodowane zatruciem pokarmowym, zakażeniami bakteryjnymi (angina, zapalenie ucha, zatok) lub obecnością pasożytów układu pokarmowego (lamblie, tasiemiec, glista ludzka). U dzieci nudności oraz wymioty są najczęściej objawem alergii lub nietolerancji pokarmowej. Mogą być również wynikiem zakażenia rotawirusowego, znanego jako grypa żołądkowa. Z kolei u ludzi starszych nudności spowodowane są stanem zapalnym lub owrzodzeniami gardła, przełyku oraz żołądka.

Niekiedy nudności może spowodować leczenie przeciwnowotworowe (chemio- lub radioterapia). Podczas chemioterapii i radioterapii następuje zaburzona motoryka przewodu pokarmowego, co prowadzi do występowania nudności, wymiotów oraz zaburzenia odczuwania smaku. Ponadto występują stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej gardła oraz przełyku, których drażnienie podczas spożywania pokarmów powoduje wystąpienie odruchu wymiotnego.

Gdy pojawiają się nudności, chory – chcąc uniknąć wymiotów – zmniejsza ilość przyjmowanych pokarmów. Ograniczenia te nie usuwają jednak problemu, a prowadzą do pogorszenia stanu odżywienia. Należy więc wprowadzić odpowiedni sposób żywienia, aby zapobiec nudnościom występującym podczas spożywania pokarmów i nie dopuścić do zaostrzenia występującej choroby.
Odżywianie przy nudnościach

Najważniejsze jest regularne spożywanie posiłków, co 3-4 godziny, aby nie dopuścić do wystąpienia uczucia głodu. Pojawiają się wtedy silne skurcze żołądka, które u wielu osób wywołują odruch wymiotny. Nie należy również się przejadać, gdyż obciąża to układ pokarmowy. Spożywane potrawy powinny być świeżo przygotowane i tak komponowane, aby w małej objętości zawierały jak najwięcej kalorii oraz składników odżywczych. Posiłki należy przygotowywać i spożywać w dobrze wietrzonych pomieszczeniach, aby nadmiar aromatów potraw nie powodował nudności.

Opiekun osoby chorej, która cierpi na nudności, powinien przygotowywać głównie te dania, na które podopieczny ma ochotę. Jeżeli nudności występują na czczo, zaleca się jeszcze przed wstaniem z łóżka spożywanie kawałka pieczywa (sucharek) oraz popicie go słodką herbatą. Lekko wypełniony żołądek na ogół łagodzi uczucie nudności.

Osoba, która ma mdłości po spożyciu posiłku,powinna unikać potraw smażonych i wzdymających (fasola, kapusta, groch, żurek, bigos), ponieważ długo zalegają w żołądku i powodują uczucie przejedzenia. Nie powinno się również spożywać potraw nadmiernie przyprawionych, a w szczególności pikantnych, gdyż zwiększają wydzielanie soków trawionych, których nadmiar może powodować odruch wymiotny.

Jeżeli nudności występują w ciągu dnia, należy dużo pić (2-3 litry dziennie) małymi łykami. Osłabia się wtedy odruchy wymiotne. Nie powinno się przy tym spożywać słodkich napojów gazowanych. Wskazane są woda mineralna oraz soki owocowe i warzywne, ponieważ stanowią źródło soli mineralnych oraz witamin. W łagodzeniu nudności pomagają napary z mięty, melisy oraz rumianku, ponieważ regulują procesy trawienia oraz wykazują działanie uspokajające. Również spożywanie herbaty imbirowej przeciwdziała odruchom wymiotnym.

Właściwe komponowanie posiłków oraz dobór produktów jest podstawowym sposobem naturalnego zapobiegania nudnościom.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post