Przyczyny Niedobóru żelaza. Jak leczyć?

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
admin. med.

Przyczyny Niedobóru żelaza. Jak leczyć?

Post autor: admin. med. »

Pierwiastkiem koniecznym do syntezy hemoglobiny, która wchodzi w skład krwinek czerwonych. Niedobór żelaza najczęściej powoduje niedokrwistość, czyli anemię.

Niedobór żelaza - objawy

- bladość skóry,
- owrzodzenia śluzówek i języka,
- zmęczenie,
- apatia,
- brak apetytu,
- nudności,
- wrażliwość na zimno,
- trudności w koncentracji,
- wypadanie włosów,
- łamliwe paznokcie.

Niedobór żelaza - przyczyny

• Utrata krwi:
- krwawienia maciczne (mięśniaki, zaburzenia hormonalne, poronienia),
- krwawienia z przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelit, żylaki przełyku),
- nawracające krwawienia w przebiegu krwawiączki,
- nadmierne oddawanie krwi przez zawodowych krwiodawców,
- rzadziej krwawienie z nosa.

• Nieprawidłowe wchłanianie żelaza z pokarmu:
- stany po resekcji żołądka,
- żołądkowa przepuklina przeponowa (z utratą krwi).

• Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo:
- liczne ciąże i porody,
- okres szybkiego wzrostu.

• Niedostateczne dostarczanie żelaza:
- dieta uboga w żelazo,
- nieprawidłowe łaknienie lub brak łaknienia.

Niedobór żelaza - leczenie:

- usunięcie przyczyny niedoboru żelaza (leczenie krwawiącego wrzodu, żylaków itp.),
- doustne podawanie przetworów żelaza,
- pozajelitowe leczenie preparatami żelaza w przypadku złej tolerancji leków doustnych,
- przetaczanie krwi, gdy istnieje pilna potrzeba wykonania zabiegu operacyjnego.

Źródła żelaza w diecie:
- czerwone mięso jest najlepszym źródłem żelaza. Jeśli ktoś go nie jada, powinien spożywać:
- warzywa liściaste,
- produkty pełnoziarniste,
- warzywa strączkowe (groch, fasola, soczewica),
- nieoczyszczony cukier (melasa),
- suszone śliwki i figi,
- orzechy - w 100g orzechów włoskich jest 1,8mg żelaza,
- wątróbka i nerki - w 100g smażonej wątróbki jest 22mg żelaza,
- jaja.

Czynniki wspomagające przyswajanie żelaza:

- witamina C,
- witamina E,
- kwas foliowy,
- fosfor.

Dlatego należy spożywać ciemnozielone warzywa, ser, owoce morza. Pomocne są też zioła:
- kozieradka - utrzymuje w organizmie odpowiedni poziom żelaza,
- lucerna - powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi, a dodatkowo oczyszcza krew,
- pokrzywa - jest źródłem żelaza i witaminy C, dostarcza chlorofilu, który odpowiada za produkcję hemoglobiny,
- szczaw kędzierzawy - pomaga szybciej wchłaniać żelazo i zwiększa poziom hemoglobiny.

Czynniki niszczące:
- kwas taninowy (herbata),
- fityniany (bób),
- szczawiany (szpinak, rabarbar),
- fosforany (napoje gazowane, dodatki do żywności),
- duże ilości cynku,
- białka sojowe.

Tylko około 10 % spożywanego żelaza jest wchłaniane i przekazywane do krwi. Sama dieta więc czasem nie wystarcza. W przypadku uporczywego niedoboru żelaza konieczne bywa uzupełnienie jej preparatami z żelaza. Należy:
- zażywać je między posiłkami,
- popijać sokiem pomarańczowym lub innym napojem zawierającym witaminę C, która zwiększa przyswajanie żelaza,
- przyjmować je w formie chelatowej, dzięki czemu pierwiastki są zmieniane w związki łatwiej przyswajalne przez organizm,
- nowoczesne preparaty żelaza, obok chelatu tego mikroelementu, zawierają witaminę C i bioflawonoidy, np. Chela-Ferr Forte, Folik, Floradix Żelazo, Ascofer, Biofer Folik.
źródło:megapedia.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post