Czekolada a cukrzyca typu 2
diabetes.co.uk
Jak wynika z prac opublikowanych na łamach British Journal of Nutrition, spożywanie każdego dnia niewielkiej ilości gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i chorób serca. Ciemna czekolada zawiera największą ilość kakao ze wszystkich rodzajów czekolad. Oprócz tego znajduje się w niej największa zawartość flawonoidów – związków zapobiegającym uszkadzaniu komórek.
Przeanalizowano dane dotyczące 1153 osób w wieku 18–69 lat, które uczestniczyły w badaniu Obserwacja Zagrożeń Układu Krążenia w Luksemburgu. Głównym celem badań była ocena czy spożywanie czekolady jest związane z insulinoopornością, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem pojawienia się cukrzycy typu 2 i chorób serca. Zespół naukowców sprawdzał również wpływ czekolady na działanie wątroby.
Uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące częstotliwości spożywania żywności. Okazało się, że 81,8% biorących udział w eksperymencie jadło czekoladę w średniej ilości 24,8 g na dzień. U osób, które jadły 100 g czekolady zauważono zmniejszoną insulinooporność i sprawniejsze działanie enzymów wątrobowych. Efekt był silniejszy proporcjonalnie do ilości spożywanej czekolady, a osoby jedzące ten produkt były pod względem fizycznym aktywniejsze i młodsze nawet wziąwszy pod uwagę takie czynniki jak wiek, płeć, wykształcenie, tryb życia i dietę. W ocenie diety uwzględniono kawę i herbatę, ponieważ obydwa napoje zawierają duże ilości polifenoli, które zapewniają czekoladzie dobroczynne działanie kardiometaboliczne.
Profesor Saverio Stranges z Luksemburskiego Instytutu Zdrowia stwierdził, że „produkty na bazie kakao można zalecić jako suplement diety, jednakże wyniki poczynionych obserwacji należałoby poprzeć solidnymi dowodami w postaci prób.” „Poza tym, należy rozróżnić produkty na bazie naturalnego kakao od czekoladowych produktów przetworzonych” – dodał Stranges.
źródło:mp.pl
Czekolada zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Magnez zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2
autor: Asystentka » 7 sty 2017, o 10:18 » w Kardiologia, Hipertensjologia, Angiologia - 0 Odpowiedzi
- 1061 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 sty 2017, o 10:18
-
-
-
Intensywna kontrola glukozy zmniejsza w cukrzycy ryzyko powi
autor: Asystentka » 19 kwie 2017, o 09:02 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 889 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
19 kwie 2017, o 09:02
-
-
-
Kawa a ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
autor: Asystentka » 19 mar 2017, o 17:20 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 961 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
19 mar 2017, o 17:20
-
-
-
Owoce, które zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
autor: Asystentka » 3 lut 2017, o 12:57 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1304 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
3 lut 2017, o 12:57
-
-
-
Insulinooporność w cukrzycy typu 1 i cukrzycy typu 2
autor: Asystentka » 27 maja 2017, o 15:26 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1231 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
27 maja 2017, o 15:26
-