Co jeść zimą, czyli nasza dieta zimą

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Asystentka

Co jeść zimą, czyli nasza dieta zimą

Post autor: Asystentka »

Zima jakże piękna pora roku, śnieg, mróz, niska temperatura, krótsze dni mniej świeżych owoców oraz słońca. Łatwo nie jest ale możemy dobrze funkcjonować i cieszyć się z życia poprzez odpowiednie odżywanie.

Czekając na wiosnę, słońce i świeże warzywa i owoce zaczynamy dostarczać naszemu organizmowi codzienną porcję energii przy czym wzmacniamy nasz układ immunologiczny poprzez odpowiednie odżywianie.
W okresie zimy nasza dieta

Powinna być urozmaicona oraz pamiętamy o zasadzie pięć razy dziennie warzywa i owoce. Wystarczy, że zjemy jabłko, gruszkę, wypijemy porcje soku czy zjemy surówkę, możemy rozmrozić maliny czy jagody.

Zimą szczególnie cenne są witaminy A, które znajdziemy w wątróbce, maśle, śmietanie, mleku i jego przetworach, żółtkach oraz w zielonych ,żółtych warzywach i owocach. Zimą najlepszym źródłem witamin są mrożonki, które gotujemy na parze. Zachowują wtedy więcej składników odżywczych. Pamiętajmy także o naturalnych sokach z burków, selera naciowego, ogórków czy kapusty kiszonej. Do tego dużo ruchu , spacery i regularny sen i spożywamy:
Czosnek i jego zdrowotne działanie

Jeśli chodzi o działanie zdrowotne to jemy czosnek, który zawiera mnóstwo cennych składników ( olejki eteryczne, witaminy, minerały) dzięki czemu ma działanie bakteriobójcze.

Obniża także ciśnienie krwi, chroni tętnice i serce, przynosi ulgę w bólach głowy i ułatwia zasypianie. Profilaktycznie zaleca się spożywanie jednego dużego ząbka dziennie.

Możemy go kroić, siekać , miażdżyć, spożywać z mlekiem, miodem, cytryną, a także jako masło czosnkowe, które przygotujemy sami. Jako kurację wzmacniającą stosujemy napar z czosnku. Siekamy świeże 2-3 ząbki czosnku zalewamy szklanką gorącego mleka i pijemy codziennie przed snem przez miesiąc.

Masło czosnkowe

1-3 ząbki czosnku rozetrzeć, dodać posiekaną natkę pietruszki i łyżkę masła i wymieszać.
Ryby, źródło omega3

Spożywamy ich stanowczo za mało. Ryby morskie czyli tłuste (halibut, maklera, łosoś) są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, który nasz organizm nie potrafi wyprodukować. Kwas ten jest niezwykle ważny dla naszego mózgu, serca i wzroku. Wzmacniają także nasz układ odpornościowy i przeciwdziała osteoporozie.

Powinniśmy spożywać porcję ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ryby w puszkach też mają wiele składników odżywczych.

Pasta z makreli

1 duża makrela, natka pietruszki i jorut typu grecki. Makrele obieramy, dodajemy posiekanej natki pietruszki i 1 łyżkę jogurtu i mieszamy . Tak gotową pastą smarujemy kanapki.
Odżywcze i regenerujące kiełki

W tych roślinkach skoncentrowana jest to co najlepsze. Wartościowe białko, witaminy, mikroelementy, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. O odmładzających , odżywczych i regenerujących wiedzieli już w starożytności. Najlepiej spożywać je codziennie jako dodatek do kanapek, sałatek czy zup. Pikantne w smaku rzeżucha i rzodkiew są świetne do zimnych mięs, a delikatne słonecznik, pszenica czy owies dobrze komponują się z koktajlami mlecznymi.

Kiełki strączkowe soja i fasola pasuja do dań duszonych. Kiełki lucerny wzmacniają mięśnie i kości, kiełki rzeżuchy działają oczyszczająco i wspierają układ trawienny z kolei kiełki soi koją nerwy i obniżają ciśnienie krwi.
Zboża podnoszą odporność i regenerują organizm

Stanowią źródło dobrej energii , zawierają węglowodany złożone, które uwalniają ja stopniowo podczas trawienia. Sięgajmy po różnego rodzaju zboża, ponieważ każde z nich ma swoje zalety: pszenica pomocna jest przy bezsenności, proso podnośni odporność, jęczmień działa przeciwwirusowo, owies regeneruje organizm, gryka wzmacnia naczynia krwionośne i rozgrzewa, kukurydza wspomaga serce, żołądek i nerki, a ryz nie powoduje uczuleń. Podstawą zdrowej diety są zboża z pełnego przemiału.
Orzechy, źródło witamin i minerałów

Należą do najbardziej odżywczych produktów w naszej diecie. Są źródłem wartościowego białka, witamin ( E i z grupy B) błonnika, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy dają nam siłę fizyczną i odporność, wzmacniają mięśnie i układ nerwowy, chronią serce i zapobiegają miażdżycy. Orzechy znakomicie regenerują mózg u osób zmęczonych wysiłkiem intelektualnym. Możemy je rozdrobnić i dodawać do jogurtów, deserów czy kanapek. Tworzą niepowtarzalny zestaw z miodem i mlekiem.

Najbardziej wartościowymi są orzechy włoskie, ponieważ zawierają dużo witamin minerałów (wapń, fosfor, magnez i cynk). Bardzo zdrowy jest także olej z nich uzyskiwany, ponieważ zawiera spore ilości kwasów omega 3 i 6. Stanowią pyszną i pożywną mieszankę do przegryzania.

Sięgajmy po nie jako przekąskę w pracy, samochodzie, na spacerze!!!
źródło: Redakcja LivingNatural.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post