Czy moje zaburzenia miesiączki są z zaburzeń hormonalnych

Choroby przysadki mózgowej, tarczycy, nadnerczy, jajników.
Lillili
Użytkownicy
Posty: 3
Rejestracja: 8 sty 2016, o 15:50

Czy moje zaburzenia miesiączki są z zaburzeń hormonalnych

Post autor: Lillili » 8 sty 2016, o 15:53

Witam. Mam pewien problem. Ostatnio mój ginekolog zlecił mi badania na podstawie nieregularnych miesiączek i sporej niedowagi przy dużym apetycie ( ważę 46 kg przy wzroście 174 cm ). Wyniki badań to: TSH 6,820 ; norma 0,27-4,2 ; FT4 15,15 ; norma 12-22 ; dalej niestety nie mam podanego zakresu, więc napiszę na podstawie wypowiedzi lekarza:( badania robione w 19 dniu cyklu ) FSH 10,40 - w normie ; LH 6,94 - w normie ; PRL 11,87 - w normie ; estradiol 48,41 - za niski ; PRG - 0,66 - o wiele za niski. Dodam, że mam 18 lat. Objawy jakie u mnie występują to: senność, nadmierne wypadanie włosów, trudności z koncentracją, bóle mięśni i stawów, osłabienie, często jest mi bardzo zimno, jestem też bardzo blada i tak jak już wspominałam mam nieregularne miesiączki oraz dużą niedowagę przy sporym apetycie. Czy to możliwe, żebym miała niedoczynność tarczycy przy tak dużej niedowadze? ( Jednym z objawów niedoczynności jest tycie )
Byłam dzisiaj u innego lekarza. Na podstawie tych badań oraz faktu, że wcześniej stwierdzono u mnie omdlenia, hipotonię, niedomykalność zastawki mitralnej oraz raz po zapuszczeniu kropli u okulisty nastąpiło omdlenie z drgawkami, zlecił mi badania genetyczne. Na czym one polegają i dlaczego są konieczne w moim przypadku?

carboczar

Re: Czy moje zaburzenia miesiączki są z zaburzeń hormonalnyc

Post autor: carboczar » 8 sty 2016, o 17:47

Wyniki wskazują na subkliniczną niedoczynność.
Badanie genetyczne polega na ocenie badanego materiału(krwi lub tkanki) czy nie występują zmiany w genach i czy u danego pacjenta nie występują zagrożenia określonej jednostki chorobowej.

Lillili
Użytkownicy
Posty: 3
Rejestracja: 8 sty 2016, o 15:50

Re: Czy moje zaburzenia miesiączki są z zaburzeń hormonalnyc

Post autor: Lillili » 9 sty 2016, o 07:05

Dziękuję za odpowiedź.
We piątek zrobiłam morfologię. Napiszę to, co wyszło mi nieprawidłowo.
NEU%-neutrocyty 37,9 % norma 50-70
LYM%-limfocyty 50,3 % norma 25-45
NEU-neutrocyty 2,13 tys/ul norma 2,25-7,35
BAS-bazocyty 0,02 tys/ul norma 0,05-1,95
Czy powinnam się tym martwić?

carboczar

Re: Czy moje zaburzenia miesiączki są z zaburzeń hormonalnyc

Post autor: carboczar » 9 sty 2016, o 16:24

podajemy wszystkie wyniki a nie tylko odbiegające od normy,nie rozpatruje się tylko wyników odbiegających ale całość,jeden wynik może na coś wskazywać ale drugi zaprzeczać.Czy wykonano rozmaz?Tak bez pozostałych wyników te mogą wskazywać na problemy z tarczycą,zakażenia wirusowe.

Lillili
Użytkownicy
Posty: 3
Rejestracja: 8 sty 2016, o 15:50

Czy moje zaburzenia miesiączki są z zaburzeń hormonalnych

Post autor: Lillili » 10 sty 2016, o 09:38

Nie wykonywałam rozmazu. Pozostałe wyniki:
Erytrocyty 4,42 4,0-5,2
Leukocyty 5,61 4-10
Hemoglobina 13,4 12-16
Hematokryt 39,9 38-45
MCV 90,3 80-98
MCH 30,3 26-32
MCHC 33,6 31-36
RDW-CV 13,0 11,5-14
RDW-SD 42,2 37-54
PLT 222 150-400
PCT 0,25 0,200-0,500
MPV 11,4 8-12
PDW 14,1 9-17
P-LCR 35,4 13-43
NEU% 37,9 50-70
EOS% 2,1 1-5
BAS% 0,4 0-1
LYM% 50,3 25-45
MON% 9,3 1-10
NEU 2,13 2,25-7,35
EOS 0,12 0,04-1
BAS 0,02 0,05-1,95
LYM 2,82 1,12-4,73
MON 0,52 0,05-1,95
IMG% 0,2 0,00-2,5
IMG 0,01 0,00-0,25

Dodatkowo progesteron 0,495 norma 4,5-17,8
Nie przechodzę ani nie przechodziłam w ostatnim czasie żadnej infekcji (np. grypy)

carboczar

Re: Czy moje zaburzenia miesiączki są z zaburzeń hormonalnyc

Post autor: carboczar » 10 sty 2016, o 20:43

Tak jak podawałem wyżej,wyniki wskazują na problemy hormonalne(wynikające z tarczycy)

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości