wyniki badan

Choroby krwi i układu krwiotwórczego.
marta77
Użytkownicy
Posty: 16
Rejestracja: 29 lis 2015, o 19:30

wyniki badan

Post autor: marta77 » 11 sty 2016, o 20:35

Dzis odebrałam wyniki badan i jestem ciut zaniepokojona lekarz twierdzi ze nie ma potrzeby sie nieniepokoic a chodzi o wynik d-dimerow,oto wyniki-czas protombinowy-11s-norma referencyjna-11,2s,wskaznik protrombinowy-104-norma 80-120,inr-0,97-norma 0,90-1,30,aptt-28 norma 25-37,aptt radio-0,92,fibrynogen 325 norma-200-400,i te nieszczesne d-dimery 541-norma 0-500,plt 282-norma 150-400.Dodatkowo z badan to zelazo-20 norma 37-158,ferratyna 4-norma13-150,czy to moze byc zakrzepica? Lekarz twierdzi ze nie bo inne badania w kierunku krzepliwosci sa dobre,dodam ze ciagle mam katar,jestem zmeczona,słaba,kaszel.Czy te d-dimery moga byc podwyzszone z powody jakies infekcji,dodam ze crp zawsze mialam ok 4,5 a teraz mam 8 a norma 10,pozdrawiam

dimedicus

Re: wyniki badan

Post autor: dimedicus » 12 sty 2016, o 17:33

Nie zawsze podwyższony wynik d-dimeru musi wskazywać np na podejrzenie zakrzepicy.
Bywają często fałszywie dodatnie a innymi przyczynami wzrostu może byc np: niewielki stan zapalny,nie wiem ile ma Pani lat ale u osób starszych ,też są podwyższone co jeszcze,choroby wątroby,leki przeciwzakrzepowe,wzrost trójglicerydów i jeszcze kilka innych przyczyn.
Lekarz lepiej zna stan Pani zdrowia więc jeśli,podobnie jak ja uznaje,to nic się nie dzieje
Czy Pani robiła może test w kierunku pasożytów?

marta77
Użytkownicy
Posty: 16
Rejestracja: 29 lis 2015, o 19:30

Re: wyniki badan

Post autor: marta77 » 12 sty 2016, o 18:05

Witam,dziekuje za odpowiedz,ogolnie mam bardzo zla morfologie cala,jestem 2 lata po resekcji zoladka z powodu otylosci,wysylam wszystkie badania w zalaczniku ktore wczoraj odebralam,dodam ze mam przepukline przelyku,i nadzerki i stany zapalne zoladka,na pasozyty badan nie robilam,pozdrawiam
20160112_165239.jpg
20160112_165239.jpg (144.93 KiB) Przejrzano 299 razy
20160112_165905.jpg
20160112_165905.jpg (86.22 KiB) Przejrzano 299 razy
20160112_165922.jpg
20160112_165922.jpg (106.28 KiB) Przejrzano 299 razy

marta77
Użytkownicy
Posty: 16
Rejestracja: 29 lis 2015, o 19:30

Re: wyniki badan

Post autor: marta77 » 12 sty 2016, o 18:07

A mam 39 lat,biore zapobiegawczo Acard w dawce 150mg.

dimedicus

Re: wyniki badan

Post autor: dimedicus » 12 sty 2016, o 20:03

Jeśli nie liczyć słabej przyswajalności żelaza,niedokrwistość i stan zapalnego to nie jest źle.
Nie ma potrzeby przejmować się tym d-dimerem.

marta77
Użytkownicy
Posty: 16
Rejestracja: 29 lis 2015, o 19:30

Re: wyniki badan

Post autor: marta77 » 12 sty 2016, o 20:14

Dzieki za odpowidz pozdrawiam

marta77
Użytkownicy
Posty: 16
Rejestracja: 29 lis 2015, o 19:30

Re: wyniki badan

Post autor: marta77 » 19 sty 2016, o 20:50

Witam poraz kolejny dzis odebralam kolejne badanie na d-dimery tym razem robilam prywatnie i tu zaskoczenie wzrosły do 600,własnie wrocilam od chirurga gdzie zrobil mi usg nogi ktora mnie bolala od dluzszego czasu,byl to bol kolana,lekarz wykluczyl zakrzepice ale skierowal do ortopedy po powiedzial ze rzepka jest w stanie fatalnym,zapytalam pania doktor dlaczego te d-dimery rosna-nie umiala mi racjonalnie powiedziec,jestem załamana co dalej robic i jakie badania teraz wykonac?

dimedicus

Re: wyniki badan

Post autor: dimedicus » 20 sty 2016, o 16:35

Każdy stan zapalny może powodować wzrost dimerów.Co już wyżej było nadmienione.
Jeśli ma Pani chęć zbadania się w kierunku zakrzepicy wystarczy wykonać ultrasonograficzny test uciskowy co da pewność czy te dimery są związane z zakrzepicą.

marta77
Użytkownicy
Posty: 16
Rejestracja: 29 lis 2015, o 19:30

Re: wyniki badan

Post autor: marta77 » 20 sty 2016, o 17:02

Mialam wczoraj robione dopplera nogi na Sorze -wykluczyli zakrzepice.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości