dr n. med. Barbara Katra
Klinika Chorób Metabolicznych Collegium Medicum UJ, Kraków
Diabetologia Praktyczna 2017; tom 3, suplement A.
Uproszczenie zasad rozpoznawania cukrzycy oraz zmiany w składzie diety cukrzycowej.
Po raz pierwszy w zaleceniach PTD na rok 2017 w wybranych rozdziałach wprowadzono odniesienie do zasad EBM, wskazując poziom dowodów naukowych.
W rozdziale dotyczącym zasad rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej uproszczono rozpoznawanie cukrzycy na podstawie oznaczenia glikemii przygodnej. W przypadku przygodnej glikemii (oznaczenie w osoczu krwi żylnej) ≥200 mg/dl (11,1 mmol/l) i braku występowania objawów hiperglikemii do rozpoznania cukrzycy wystarczy jedno oznaczenie stężenie glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo ≥126 mg/dl (7,0 mmol/l) (w 2016 r. wymagane były dwa oznaczenia).
Bez zmian pozostaje rozpoznanie cukrzycy na podstawie glikemii przygodnej, jeśli wynosi ≥200 mg/dl (≥11,1 mmol/l) przy współistniejących objawach hiperglikemii.
Nie zmieniono też zasady, że jeśli występują objawy hiperglikemii, a glikemia przygodna wynosi <200 mg/dl (≥11,1 mmol/l), należy dwukrotnie (każde oznaczenie innego dnia) zbadać glikemię na czczo.
Dieta cukrzycowa
W rozdziale 6 dotyczącym terapii behawioralnej zwrócono szczególną uwagę na szkolenie pacjentów z zasad diety cukrzycowej, dopasowanej do danego typu cukrzycy.
Węglowodany
Nie ma wystarczających dowodów na określenie jednej optymalnej ilości węglowodanów dla chorego na cukrzycę.
Węglowodany powinny stanowić około 45% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Ilość węglowodanów może być zwiększona do 60% całkowitej ilości energii, jeśli ich źródłem są produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG) i zawierające dużą ilość błonnika.
Dopuszcza się możliwość, że węglowodany będą stanowić 25–45% całkowitego zapotrzebowania energetycznego, ale przez określony czas (brak doprecyzowania) u chorych o niewielkiej aktywności fizycznej ze względu na choroby towarzyszące.
Białko
Dopuszcza się możliwość zwiększenia zawartości białka w diecie do 20–30% (w 2016 r. 15–20%) u chorych na cukrzycę typu 2, z nadwagą lub otyłością, u których zaleca się restrykcje kaloryczne.
Sól kuchenna
Ograniczono dobową ilość soli kuchennej do 5 g/dobę (w 2016 r. 6 g).
Zasad rozpoznawania cukrzycy oraz zmiany w składzie diety cukrzycowej
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
[Film] Diety stosowane w leczeniu różnych typów cukrzycy
autor: admin. med. » 22 gru 2015, o 20:31 » w Diety - rodzaje diet - 0 Odpowiedzi
- 1441 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
22 gru 2015, o 20:31
-
-
-
Zmiany w rozporządzeniu dot. składu suplementów diety
autor: Asystentka » 29 kwie 2017, o 08:35 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1107 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
29 kwie 2017, o 08:35
-
-
-
[Film] Dieta oraz suplementy diety na potencję i libido
autor: admin. med. » 27 gru 2015, o 09:13 » w Diety - rodzaje diet - 0 Odpowiedzi
- 1616 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
27 gru 2015, o 09:13
-
-
-
Zmiany skórne w cukrzycy: bullosis diabeticorum
autor: admin. med. » 1 paź 2016, o 10:29 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1009 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 paź 2016, o 10:29
-
-
-
Zmiany skórne w cukrzycy: bullosis diabeticorum
autor: admin. med. » 1 paź 2016, o 10:29 » w Dermatologia. Wenerologia - 0 Odpowiedzi
- 987 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 paź 2016, o 10:29
-